in

Весела математика со Ekler.mk [дел 2]

Во последно време, работите што се случуваат во светот околу нас не потсетуваат да почнеме да се грижиме и за самите себе. Како што старееме, треба да се грижиме за своето тело, но и за нашиот ум! Дали знаевте дека решавањето на загатки е еден од најдобрите начини да го одржите мозокот во форма?

Истражувањата покажале дека решавањето на загатки може да има неверојатни ефекти. Всушност, сложувалките со зборови и слични игри можат да го одржат вашиот мозок да се чувствува помлад и да реагира побрзо. Експертите од Националниот институт за стареење се согласуваат дека некои од најважните работи што можете да ги правите секој ден за да го промовирате когнитивното здравје е да јадете здрава храна, да бидете физички активни, да го вежбате умот и да останете социјално поврзани.

Ако сте подготвени да му дадете на вашиот мозок добар тренинг и одлична моќ, пробајте ги овие загатки. Земете молив и парче хартија за да ги следите вашите одговори. Ние ќе ви ги дадеме точните решенија на крајот од статијата. Пишете ни во коментар на колку успеавте точно да одговорите.

? 16, 06, 68, 88, ___, 98. Кој број треба да стои на празната линија?

? Овој древен изум им овозможува на луѓето да гледаат низ ѕидовите. Како се вика овој неверојатен изум?

? Една жена е родена во 1948 година, но неодамна го прослави својот 16 -ти роденден. Како е можно ова?

? Не можеш да ме видиш, но јас можам да гледам преку тебе. Што сум јас?

? Ние сме двајца браќа кои живеат на спротивната страна од патот, но никогаш не се гледаме. Кои сме ние?

? Ја губам главата наутро и ја враќам навечер. Што сум јас?

? Како може човек да помине 10 дена без сон?

? Ако фрлите СИН камен во ЦРВЕНОТО море, што ќе стане?

? Што оди нагоре и надолу, но никогаш не се движи?

? Кошница содржи 5 јаболка. Дали знаете како да ги поделите на 5 деца, така што секое дете ќе има по едно јаболко, а едно јаболко ќе остане во корпата?

? А е татко на Б, но Б не е син на А. Како е ова можно?

? Комбинираната возраст на татко и син е 66 години. Возраста на таткото е возраста на синот, но со обратна редослед на цифрите. Значи, колку години има секој од нив?

?Имате 10 прсти на вашите раце. Колку прсти има на 10 раце?

? Во еден автобус има 26-годишна бремена жена, 30-годишен полицаец, 52-годишна жена и 65-годишен возач. Кој е најмладиот во автобус?

? Бараниот број е 78. За да се добие овој одговор, само превртете ги броевите наопаку.

? Се работи за прозорец.

? Жената е родена на 29-ти Февруари, во престапна година.

? Рентген снимката не може да се види, но може да се види низ вас.

? Ние сме очи.

? Јас сум перница.

? Ќе спие навечер.

? Каменот ќе се намокри.

? Температура.

? Четири деца ќе земат по едно јаболко, а петтото дете ќе ја земе кошницата со останатото јаболко.

? Бидејќи  Б е ќерката на А, а не е синот.

? Постојат три можни одговори за оваа загатка. 1) Таткото има 60 години, синот има 6 години. 2) Таткото има 51 година, синот има 15 години. 3) Таткото има 42 години, а синот 24 години.

? На 10 раце има 50 прсти.

? Најмладиот е бебето во бремената жена.

Што мислите?

-1 Points
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Каков е вистинскиот живот на арапските жени?

Кои санкции против Русија би ги избрале вие?