in

Каков е вистинскиот живот на арапските жени?

Полигамија, хареми, отсуството на образование и правен недостаток на права, блескави дијаманти и хиџаби – животот на арапските сопруги има толку многу стереотипи во очите на странците што станува тешко да се разликува вистината од митовите. Ekler.mk одлучи да открие каков е навистина животот на убавите и мистериозни источни жени.

1. ДОГОВОРЕН БРАК

➙ Половина од браковите во арапските земји сè уште се договараат според волјата на родителите. И повеќето луѓе мислат дека никој не прашува за мислењето на девојката. Всушност, ако идната невеста не го сака младоженецот, таа може да го одбие неговиот предлог.

➙Потпишувањето на брачен договор е задолжително. За разлика од остатокот од светот, тоа е задолжително правило во арапските земји.

➙Арапските жени ретко се мажат за мажи од друга религија бидејќи можат да бидат депортирани од нивната земја за таков брак. Мажите имаат повеќе привилегии во оваа ситуација и им е дозволено да се венчаат со христијански и еврејски девојки. Но, во овој случај, девојката нема да добие државјанство и децата ќе останат со својот татко доколку се разведат.

2. СВАДБЕНИ ЦЕРЕМОНИИ

Традициите се разликуваат во различни земји, но aрапската невеста и младоженец ја слават својата венчавка одделно.

➙„Машката свадба“ може да се слави на различен ден од свадбата на невестата. Како по правило, тaа е многу едноставнa: чај, кафе, вечера и комуникација што трае вкупно не повеќе од 4 часа. Свадбите на невести се прославуваат многу пошироко во големата градска сала со келнери и уметници.
➙„Женската свадба“ е повод да се покаже невестата во дијаманти, дизајнерски чевли и вечерни тоалети, бидејќи обично целата оваа убавина е скриена зад хиџабите (или абаите) и превезите. Тоа е причината зашто само жените можат да присуствуваат на таква свадба. Овде мажите се строго забранети. Вработените се само жени, вклучувајќи пејачи, фотографи и диџеи. Ако некој славен пејач е поканет на прославата, тој нема да ја види ниту невестата, ниту гостите, бидејќи ќе настапи зад екранот или во соседната соба и ќе ги емитува песните во главната сала.

➙Посетата на сопругот е однапред најавена за да можат сите жени да се покријат со абаја. Ако сопругот пристигне со своите браќа или татко, тогаш невестата е исто така покриена со бела абаја, бидејќи дури и роднините на нејзиниот сопруг не можат да ја видат нејзината убавина.

3. ПОЛИГАМИЈА

➙Повеќето бракови се моногамни. Не секој aрапски маж може да си дозволи да има неколку жени. Исламот им дозволува да имаат до 4 жени, но на секоја од нив треба да им се обезбеди куќа и да им се дадат еднакви количини подароци, внимание, накит итн. Имањето неколку жени е привилегија на шеиците и многу богатите луѓе.

➙Првиот брак е најважен. Без разлика колку жени има мажот, секогаш останува првиот брак, а првата жена е „сениор“.

➙Ако мажот најде друга жена, другите жени треба да ја прифатат. Тие мора да ја следат волјата на својот човек и да не покажуваат никакви емоции. Како по правило, сите сопруги живеат во различни куќи и не се среќаваат често.

4. РАЗВОД

➙Според старата традиција, мажот кој е подготвен да се разведе од сопругата може да ја повтори фразата „се разведувам од тебе“ 3 пати. После тоа, неговата сопруга треба да остане во неговата куќа одреден период за да се осигури дека не е бремена. За време на овој период на чекање, сопругот може да ја врати својата сопруга со едноставно кажување: „Те враќам назад“. Дозволено е да ја повтори оваа постапка 3 пати. По третиот развод, тој не смее повторно да се ожени со неа.

➙Жената може да поднесе барање за развод ако нејзиниот сопруг не ја обезбедува доволно добро. Ваквите случаи внимателно се разгледуваат во судовите и честопати се исполнуваат. Во арапскиот свет, мажите ја изразуваат својата љубов не со цвеќиња, туку со злато и накит. На пример, сопругот мора да оди со својата сопруга во ресторани и да и купува скапи подароци и облека. Ако има неколку жени, тогаш треба да посвети подеднакво внимание и да подари ист број на подароци.

➙Во други случаи, на жената може да и биде тешко да се разведе затоа што судовите честопати донесуваат одлуки брз база на предрасуди за поддршка на сопругот.

5. ПРАВА НА ЖЕНИТЕ

➙И покрај стереотипите, арапската жена е високо почитувана од мажите. Таа не треба да чувствува потреба за ништо.

➙Арапските жени беа меѓу првите кои добија право да се венчаат по сопствена желба, да започнат развод и да имаат свој сопствен имот. Ова се случило во 7-от век кога жените од други земји немаа такви можности. Исламските закони го сметаа бракот помеѓу маж и жена како договор кој беше признат како валиден само кога двата партнера ја покажуваа својата согласност. Покрај тоа, во тоа време, беше воведено правото на жената да поседува имот и да ги користи средствата што ги донела во семејството или ги заработила.

➙Неделни женски денови. Еднаш неделно, сите плажи, аквапаркови и салони за убавина во Арабските Емирате се отворени само за жени. На мажот едноставно нема да му биде дозволено да влезе во ниедно од овие места.

➙Сепак, жената на еден Муслиман прави се со дозвола од нејзиниот сопруг. Ако сака да оди некаде, прво мора да му каже на сопругот за тоа и да добие дозвола од него.

6. ОБЛЕКА

➙Жените треба да го кријат своето тело под широка облека. Тие можат да носат се под оваа широка облека: мини здолништа, фармерки и шорцеви. Многу модерни девојки им завидуваат на облеките на арапските убавици. Но, кога излегува, жената мора да се покрие со широка наметка до петиците и да го скрие лицето зад превез. Затоа што нејзината убавина е само за нејзиниот сопруг, а другите мажи не смеат да ја видат. Исклучок се „женските“ прослави и свадби каде што нема мажи. Тука, жените можат да ги покажат своите дизајнерски колекции. Овој обичај не се почитува насекаде, но жените треба да ги покриваат главите во речиси сите арапски земји.

➙Кувајт е единствената арапска земја каде што жените носат европска облека надвор. Сепак, тие треба да бидат скромни и соодветно облечени.

➙За разлика од Кувајт, постојат земји како Јемен и Судан каде старите традиции се уште се во движење. Жените мора да носат црни наметки што ги покриваат целосно од глава до пети.

7. ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТА

➙Ако жената сака да се образува, тоа не е забрането. Многу девојки дури и одат во странство за да учат. Во Јордан, на пример, само 14% од жените се без образование. Во Обединетите Арапски Емирати, 77% од девојчињата влегуваат на колеџи и сочинуваат 75% од вкупниот број студенти на Универзитетот во Ал Аин.

➙Домашните работи и обврски се на рамениците на жената. Но, во богатите земји, оваа должност ја исполнуваат слугинките, а главната задача на жената е да раѓа бебиња и да ги расте и воспитува.

➙Кариери постојат. Во Обединетите Арапски Емирати, 2% од извршните директори се жени, 20% од административните позиции ги заземаат жени, а 35% од работните сили во земјата се жени. На берзата во Абу Даби, 43% од инвеститорите се жени. Исто така, во Обединетите Арапски Емирати, жените можат да заземат позиција на судија и да работат во владини оддели, како што се полициските сили. Повеќе од 26% од парламентот го сочинуваат жени во Tunisia. Пречка тука може да биде само фактот дека во многу арапски земји жената не може да оди на работа без дозвола од нејзиниот сопруг или старател.

Што мислите?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Работи за кои паровите забораваат да разговараат пред брак

Весела математика со Ekler.mk [дел 2]