in

Убавина во уништување – Киев

1. Катедралата Света Софија

Катедралата Света Софија (исто така наречена катедрала Света Софија) е една од седумте места на светското наследство на УНЕСКО во Украина и ѝ беше доделен важен статус во 1980-тите. Изградена е во 1037 година и е именувана по Света Софија. Бидејќи е омилен на туристите, се препорачува посета порано во текот на денот.

2. Црквата Свети Андреј

Уште една од важните знаменитости на Киев се наоѓа во Подил, една од најстарите населби во градот. Изграден е од рускиот архитект Бартоломео Растрели во времето на Катерина Велика.

Црквите често биле градени високо на рид за сите да ги видат, а Свети Андреј е одличен пример. Иако црквата повеќе не е религиозна по природа, во неа се наоѓа важна колекција на слики и скулптури. Свети Андреј бил заштитник на Киев, а импресивната барокна архитектура ја одразува неговата важност.

3. Национален уметнички музеј на Украина

Еден од најпосетуваните музеи во Украина е Националниот уметнички музеј. Основана е во 1897 година од успешен покровител на уметноста, Бохдан Каненко, кој бил решен да го изгради првиот музеј во земјата. Успеа – историски важната зграда содржи збирка на важни скулптури, уметнички дела и икони.

Застапени се украински уметници, локални и оние кои се преселиле во други земји и ја продолжиле својата кариера во уметноста. Музејот, исто така, ја прикажува работата на современите уметници и е препознаен ширум светот како важен приказ на уметноста од Источна Европа.

4. Манастир Киев Печерска Лавра

Овој манастирски комплекс го основале двајца монаси од пештерите: Свети Антониј и свети Теодосиј. Изградени над низа пештери ископани од монасите, извонредно е да се мисли дека датираат од 11 век.

Барокниот стил на Украина повторно функционира во низата дополнителни згради во комплексот. Можеби ќе ја слушнете атракцијата наречена и блиска и далечна пештера. Погрижете се да ги посетите двете области, бидејќи ќе најдете стотици артефакти.

Не пропуштајте ги подземните крипти, каде што монасите се закопани под стакло. Овде, ќе најдете прилично морничав и донекаде клаустрофобичен поглед во минатото и една од најуникатните глетки на градот.

5. Палата Марински

Оваа барокна палата е официјален церемонијален дом на претседателот на Украина. Откако пожар ја уништил првата структура, Александар Втори ја реконструирал палатата во 1870 година, по моделот на старите цртежи. Бледо сината надворешност ѝ дава сонлив квалитет на прекрасната архитектура.

Внатре, посетителите ќе најдат збирка уметнички дела од украински мајстори, како и културно и историски богатства. Околните уредени градини се убаво место за размислување.

Што мислите?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Забавни факти за Меѓународниот ден на жената

10 Работи кои Жените не ги Разбираат кај Мажите