in

8-Ми Март Oколу Светот – Како Различни Земји го Слават Празникот на Жената

8 март, ден широко признат како Меѓународен ден на жената, се манифестира како богата маса на традиции, акции и прослави низ целиот свет, при што секоја земја додава свој уникатен вкус на одбележувањето.

Овој ден не е само уште еден ден; тоа е глобално движење кое надминува географски граници, обединувајќи ги луѓето под општата кауза за славење на достигнувањата на жените и заговарање за родова еднаквост.

Сега, да се упатиме на една бурена турнеја низ светот за да видиме како различните земји го прославуваат овој значаен ден.

Соединети Американски Држави: Месечен Поздрав

Соединети Американски Држави Месечен Поздрав

Во САД, целиот март е посветен на Месецот на историјата на жените, ставајќи акцент на прославата на придонесите на жените низ историјата.

Иако самиот Меѓународен ден на жената не е официјален празник тука, се одржуваат различни настани како што се конференции за да се истакнат достигнувањата на жените и тековните борби за еднаквост.

Италија: Цвеќиња и Вкусови

Италија Цвеќиња и Вкусови

Преминувајќи во Италија, Меѓународниот ден на жената, или La Festa della Donna, се обележува со давање на светло жолти цветови од мимоза, што симболизира женска сила и чувствителност.

Италијаните исто така го прославуваат со посебни колачи и тестенини обоени во живописно жолто за да личат на цветот мимоза, спојувајќи ја традицијата со реномираната кулинарска страст на земјата.

Кина: Полудневни Празници и Комерцијален Сјај

Кина: Полудневни Празници и Комерцијален Сјај

Кина го прославува и Денот на девојките на 7 март и Меѓународниот ден на жената на 8 март, при што се целат жените да добиваат слободно попладне од работа.

Овој ден исто така е силно комерцијализиран, со бизниси кои покренуваат посебни промоции и мажи охрабрени да купуваат подароци за жените во своите животи.

Шпанија: Штрајкови и Улични Протести

Шпанија: Штрајкови и Улични Протести

Шпанија беше сведок на некои од најмоќните набљудувања на Меѓународниот ден на жената во последните години, со милиони луѓе кои учествуваат во штрајкови и протести за да привлечат внимание кон разликите во платите според полот, домашното насилство и дискриминацијата на работното место.

Овие настани го потенцираат жарот на земјата за родова еднаквост.

Велика Британија: Свесност, Уметност и Активизам

Велика Британија Свесност, Уметност и Активизам

Во Велика Британија, Меѓународниот ден на жената се прославува преку многубројни настани насочени кон зголемување на свесноста за социјалните и политичките прашања кои ги засегаат жените.

Тие вклучуваат виртуелни панел-дискусии, презентации и уметнички изложби, многу од кои се насочени кон поддршка на благотворителни организации посветени на правата на жените.

Може да ве интересира :https://www.ekler.mk/8-mi-mart-zosto-zenite-zasluzuvaat-povekje-od-eden-den/

Што мислите?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Зошто жените заслужуваат повеке од еден ден

8 Март: Зошто Жените Заслужуваат Повеќе Од Еден Ден

Kako da stanete sampioni vo spienje

Како да Станете Светски Шампион во Спиење?