in

Чудни факти за Македонија што можеби не ги знаете

Иако Македонија е мала земја, секогаш знае да не изненади (за добро или лошо) кога се споредуваме со други земји. Сепак има многу интересни факти кои ја прават оваа земја посебна, па да видиме дел од фактите, а вие со гласање изберете го оној факт кој ве изненадил.

#1 Делови од крстот на кој бил распнат Исус

Се верува дека во темелот на црквата „Св. Богородица Причеста“ во Кичево се чуваат делови од крстот на кој бил распнат Исус.

#3 Македонец кој го преживеал Титаник

Во една од најголемите несреќи се нашол и Македонецот Стојко Додоловски кој во последен момент прекупил карта од локален поп и се качил на Титаник. Тој рипнал од бродот кога веќе почнал да тоне и пробал да се качи на спасувачки брод на кој веќе имало луѓе. Луѓето не го пуштиле па морал да плута на остатоци од бродот се додека не се вратил екипаж по преживеани.

#4 Врело е втора најдлабока пештера во Европа

Покрај беспрекорната убавина која одзима здив, кањонот Матка крие уште едно чудо. Станува збор за пештерата Врело која моментално е на второто место најдлабока пештера во Европа со откриени 230 метри. Пештерата уште не е целосно истражена, а сигурно е и подлабока.

#6 Наоѓалиште на рубини во Македонија

Во Македонија се наоѓа единственото европско наоѓалиште на рубини во Прилепско. За жал Рубинот од Македонија е експлоатиран по многу ниски цени поради желбата за заработка на староседелците. 

#10 Лесновскиот манастир е прва монашка република на Балканот

Лесновскиот манастир е прва монашка република во која постоело книжовно училиште под назив „Лесновски Скрипторум“ како и калиграфско училиште формирано во XIII век. Се до 40-тите години од XIX век, во Лесновскиот манастир се наоѓала најголемата библиотека на Балканот.

Што мислите?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Колку ја познавате Македонија? (КВИЗ)

12 причини зошто Дејвид Бекам е најсекси маж