in

Историските Личности и Нивната Забавна Страна

Историските личности често имаат мистериозна аура, но што ако ви кажеме дека зад величеството и постигнувањата, има некои чудни, забавни и директно бизарни факти за нив?

Да зарониме во тајните на некои од најпознатите историски личности и да откриеме забавната страна која никогаш не сте знаеле дека постои.

Клеопатра: Кралицата на Саркастичноста

Клеопатра: Кралицата на Саркастичноста

Клеопатра, последниот фараон на Египет, беше позната по својата убавина и интелигенција, но дали знаете дека таа беше и мајстор на саркастичноста? 

Таа еднаш го раствори скапоцениот бисер во оцет и го пиеше, само за да ја добие обложената ставка со Марк Антони.

Клеопатра беше и полиглот, течно зборуваше на најмалку девет јазици, вклучувајќи го египетскиот, грчкиот и латинскиот.

Нејзината острота и чар беа легендарни, и беше позната по нејзиниот остар јазик, често го користеше тоа во политичките преговори. 

Леонардо да Винчи: Оригиналниот Ренесансен Човек

Леонардо да Винчи: Оригиналниот Ренесансен Човек

Леонардо да Винчи не беше само брилијантен уметник, туку и човек со многу таленти и чуда.

Тој беше вегетаријанец и ги сакаше животните, често купуваше кафези со птици само за да ги ослободи.

Да Винчи  можеше да пишува со една рака додека црташе со другата

Тој беше и одложувач, често оставајќи проекти недовршени со години, вклучувајќи ја и  Мона Лиза. 

Бенџамин Франклин: Америка Основачкиот Шегаџија

Бенџамин Франклин Америка Основачкиот Шегаџија

Бенџамин Франклин, еден од основачите на Соединетите Американски Држави, беше познат по својата острота и хумор. 

Тој еднаш напиша лажна новина за смртта на неговиот ривал, што предизвика возбуда во заедницата. 

Тој беше и човек кој сакаше жени, а најчесто флертот со нив, често им пишувал љубовни писма на жени кои биле на половина од неговата возраст. 

Мари Кири: Сјајниот Научник

Мари Кири: Сјајниот Научник

Мари Кири, првата жена која освои Нобелова награда, беше револуционерен научник со чудна страна.

Таа беше позната по својата љубов кон возење велосипед и често возеше велосипед до лабораторијата. 

Кири беше и пушач на цигари, често се гледаше со цигара во устата додека работеше со радиоактивни материјали.

Независно од нејзиниот брилијантен ум, таа беше и малку немарна, често пролевајќи хемикалии и кршење на опремата во лабораторијата.

Алберт Ајнштајн: Генијалниот со Смисла за Хумор 

Алберт Ајнштајн: Генијалниот со Смисла за Хумор 

Алберт Ајнштајн, татко на современата физика, беше познат по своите револуционерни теории и неговата чудна смисла за хумор. 

Тој беше вегетаријанец и го сакаше плавењето, често ги поминуваше летните месеци на брод.

Ајнштајн свиреше на виолина но и креираше свој мелодии.

Оваа статија ни покажува дека историјата може да биде забавна и смешна, и дека историските личности се повеќе од само дати и факти – тие се вистински личности со свои таленти и чуда.

Може да ве интересира :https://www.ekler.mk/smeenjeto-go-prodolzuva-zivotot-kako-da-staneme-humotisticni-i-zabavni/

Што мислите?

-1 Points
Upvote Downvote

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Смеењето Го Продолжува Животот!Како Да станеме Хумористични и Забавни ?

Зошто жените заслужуваат повеке од еден ден

8 Март: Зошто Жените Заслужуваат Повеќе Од Еден Ден