Лесновскиот манастир е прва монашка република на Балканот (10/11)

Лесновскиот манастир е прва монашка република во која постоело книжовно училиште под назив „Лесновски Скрипторум“ како и калиграфско училиште формирано во XIII век. Се до 40-тите години од XIX век, во Лесновскиот манастир се наоѓала најголемата библиотека на Балканот.

Што мислите?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Првата зоолошка на Балканот е изградена во Скопје (8/11)

Македонскиот опиум е најквалитетен во светот. (9/11)