in

Колку ја познавате Македонија? (КВИЗ)

 • Прашање од

  Која е највисоката планина во Македонија?

  • Кораб, Голем Кораб
  • Баба, Пелистер
  • Шар Планина, Титов Врв
  • Ниџе, Кајмакчалан
 • Прашање од

  Кој по број на жители е втор најголем град во Македонија?

  • Тетово
  • Куманово
  • Прилеп
  • Битола
 • Прашање од

  Каде се наоѓа мегалитската опсерваторија Кокино?

  • Куманово
  • Берово
  • Кавадарци
  • Кичево
 • Прашање од

  Која по површина е најголемата котлина во Македонија?

  • Скопска котлина
  • Тиквешка котлина
  • Овчеполска котлина
  • Пелагониска котлина
 • Прашање од

  Кој е најстар национален парк во Македонија?

  • Шар Планина
  • Галичица
  • Пелистер
  • Маврово
 • Прашање од

  Кое вештачко езеро е најголемото по количина на вода во Македонија?

  • Мавровско Езеро
  • Тиквешко Езеро
  • Дебарско Езеро
  • Козјак
 • Прашање од

  Кој е нависокиот водопад во Македонија?

  • Смоларски водопад
  • Колешински водопад
  • Корабски водопад
  • Пехчески водопад
 • Прашање од

  Каде се наоѓа познатото мермерно езеро?

  • Прилеп
  • Виница
  • Штип
  • Куманово

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

ЈАХОРИНА – новото луксузно место на елитата

Чудни факти за Македонија што можеби не ги знаете