in

Забавни факти за Меѓународниот ден на жената

Повеќе од 100 години, 8-ми го откри она што стана март познат како меѓународен ден на таа во светот. Џејми неговата цел се протестира од место до место – во некои земји тоа е ден наи, во други е начин да се прослават се случуваат жените и да се промовираат родовата еднаквост – празникот е повеќе од обичен хаштаг. Ајде да одвоиме малку време да ги истражиме потеклото и традициите на денот.

1. МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНИТЕ ПОТЕКНУВА ПРЕД ПОВЕЌЕ ОД 100 ГОДИНИ.

На 28 февруари 1909 година, сега распуштената Социјалистичка партија на Америка го организираше првиот Национален ден на жената, кој се одржа во последната недела во февруари. Во 1910 година, Клара Цеткин – водач на германската „Женска канцеларија“ на Социјалдемократската партија – ја предложи идејата за глобален Меѓународен ден на жената, за да можат луѓето ширум светот да го слават во исто време. На 19 март 1911 година се одржа првиот Меѓународен ден на жената; Учествуваа повеќе од 1 милион луѓе во Германија, Швајцарија, Австрија и Данска.

2. ПРОСЛАВАТА ГЛАС ЗА ЖЕНИТЕ ВО РУСИЈА.

Во 1917 година, жените во Русија го одбележаа денот со започнување на штрајк за „леб и мир“ како начин да протестираат против Првата светска војна и да се залагаат за родова еднаквост. Царот Николај II, тогашниот водач на земјата, не бил импресиониран и му наложил на генералот Хабалов од воениот округ Петроград да стави крај на протестите – и да пука во секоја жена што ќе одбие да се повлече. Но, жените не беа исплашени и продолжија со протестите, што доведе царот да абдицира само неколку дена подоцна. Тогаш привремената влада им даде право на глас на жените во Русија.

3. ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ОФИЦИЈАЛНО ГО УСВОЈА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНИТЕ ВО 1975 ГОДИНА.

Во 1975 година, Обединетите нации – кои годината ја нарекоа Меѓународна година на жената – за прв пат го прославија Меѓународниот ден на жената на 8-ми март. Оттогаш, ОН станаа примарен спонзор на годишниот настан и охрабрија уште повеќе земји ширум светот да го прифатат празникот и неговата цел да ги слават „актите на храброст и решителност од обичните жени кои одиграа извонредна улога во историјата на нивните земји и заедници“.

4. МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНАТА Е ОФИЦИЈАЛЕН ПРАЗНИК ВО ДЕСЕТИЦИ ЗЕМЈИ.

Меѓународниот ден на жената е ден на славење ширум светот и официјален празник во десетици земји. Авганистан, Куба, Виетнам, Уганда, Монголија, Грузија, Лаос, Камбоџа, Ерменија, Белорусија, Црна Гора, Русија и Украина се само некои од местата каде 8-ми март е признат како официјален празник.

5. МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНАТА Е КОМБИНИРАНА ПРОСЛАВА СО ДЕНОТ НА МАЈКАТА НА НЕКОЛКУ МЕСТА.

На ист начин како што Денот на мајката се удвојува како еден вид ден на ценење на жените, двата празника се комбинираат во некои земји, вклучувајќи ги Србија, Албанија, Македонија и Узбекистан. На овој ден, децата ги подаруваат своите мајки и баби со мали подароци и знаци на љубов и благодарност.

6. СЕКОЈА ГОДИНИ МЕЃУНАРОДНИТЕ ФЕСТИВЕТИ ЗА ДЕНОТ НА ЖЕНИТЕ ИМААТ ОФИЦИЈАЛНА ТЕМА.

Во 1996 година, ОН создадоа тема за Меѓународниот ден на жената таа година: Славење на минатото, планирање за иднината. Во 1997 година, тоа беше „Жените на масата за мир“, потоа „Жените и човековите права“ во 1998 година. Тие ја продолжија оваа тематска традиција во годините оттогаш; за 2021 година, тоа е „Ајде сите да избереме да предизвикаме“ или #ChooseToChallenge

Што мислите?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Кој е Володимир Зеленски ?

Убавина во уништување – Киев